Muzeul Gazelor Naturale a fost inaugurat de catre Romgaz in anul 2010, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la prima sonda comerciala de gaze naturale din Romania. Constructia este amplasata intr-un spatiu generos, in mijlocul unui frumos parc natural, fiind locul optim pentru a asigura conservarea identităţii sectorului gazelor naturale si valorificarea istoriei acestuia.

Muzeul Gazelor Naturale este singurul din tara care gazduieste un spatiu expozitional dedicat intregii activitati gazifere din Romania.

PIONIERII INDUSTRIEI GAZIERE DIN ROMANIA


Constantin Ioan Motas
Augustin Vancea
Periclis Svoronos
Vasile Cata
Oprescu Oprea

 


 

Constantin Ioan Motas 

    

Ioan Motas s-a nascut la data de 3 iunie 1887 la Iasi, fiind fiul unui negustor bogat. A absolvit Academia de Mine din Freiberg in anul 1908, obtinand titlul de inginer. In 1918 este cooptat in Comitetul de specialitate de pe langa Consiliul Dirigent de la Sibiu. La data de 30 iunie 1919, este numit de catre Consiliul Dirigent Sibiu drept Administrator de Sechestru al societatii UEG Budapesta. In aceasta functie militeaza pentru lichidarea societatii ungare si cumpararea acesteia de catre Sonametan, companie cu capital autohton. In anul 1923, C.I. Motas alege orasul Medias ca sediu central al Societatii Nationale de Gaz Metan - Sonametan. A fost cel mai longeviv director general din istoria sectorului gazifer. S-a stins din viata, in anul 1976, la varsta de 89 de ani.

 

 

Augustin Vancea                        
 

    

S-a nascut in data de 19 decembrie 1892 in localitatea Parhida, judetul Bihor. De profesie geolog, si-a dedicat intreaga cariera asupra cercetarilor depozitelor neozoice din Transilvania. A fost una dintre cele mai stralucite personalitati care a activat in Centrala Gazului Metan Medias. A murit in data de 3 august 1973 la Cluj.

    


 

 

Periclis Svoronos

        

S-a nascut la data de 17 februarie 1913 in Braila. A absolvit Scoala Politehnica de Mine si Metalurgie din Bucuresti. A fost angajat al Societatii Nationale de Gaz Metan-Sonametan, in cadrul Directiei Exploatare Medias, timp de 50 de ani. Colaborator activ cu geologul Augustin Vancea, impreuna, au realizat in anul 1945, calculul rezervoarelor de gaze din Bazinul Transilvaniei si din Extracarpati. Se stinge din viata stupid prin axfisiere cu gaz metan , in anul 2005.


 

 

Vasile Cata

    

Absolvent al Facultatii de Geologie din cadrul Universitatii Babes Bolyai din Cluj, devine doctor in geologie. Inca de la inceput lucreaza in industria de gaze fiind sef serviciu geologic la Intreprinderea de Extractie Gaz Metan Medias. A fost mentorul tuturor geologilor care ulterior si-au pus in valoare cunostintele dobandite, prin lucrari sau carti de specialitate.

    

 

 

 

 Oprescu Oprea

    

Este recunoscut “ tatal forarilor” de la Gaz Metan. La solicitarea lui C.I.Motas a venit in Ardeal, in anul 1933, pentru a contribui la oprirea eruptiei de la sonda 6 Copsa Mica. In aproape cinci decenii de activitate, opera sa a fost concretizata in saparea a sute de sonde, care au asigurat si asigura inca industria romaneasca cu gaze. Si-a castigat un prestigiu profesional pe care l-a pastrat toata viata, a fost o autoritate in materie, fiind omul cu cea mai bogata experienta, un autodidact, de la care se puteau obtine cele mai elegante solutii practice.
 

    


 

SUS

Acest site utilizeaza module cookie pentru a gestiona autentificarea, navigarea si alte functii. Prin utilizarea site-ului nostru, sunteti de acord ca putem plasa aceste tipuri de cookie-uri pe dispozitivul dvs.