Tipărire
Accesări: 24879

Gazele naturale in lume

        Emanatiile de gaz natural au fost observate in diverse regiuni ale lumii inca din anul 2000 i.Hr., utilizarea fiind adesea intamplatoare,  aprinderea acestora fiind cauzata de descarcari electrice. Din cele mai vechi timpuri, numeroase popoare ale antichitatii cunosteau gazele naturale sub denumirea de “focuri sfinte” sau “ focuri vesnice”.

       Momentul de inceput al industriei moderne de gaze naturale pe aria mondiala s-a produs in anul 1821, in S.U.A, unde o fantana sapata de William Hart in Fredonia, Pennsylvania, producea gaze naturale care au fost captate si transportate prin conducte in tot orasul pentru iluminarea strazilor si a caselor.

Gazele naturale in Romania

          In Romania, primele emanatii de gaz natural au fost descoperite la Sarmasel, jud.Mures in anul 1909. Sonda 2 Sarmasel, destinata initial extragerii sarurilor de potasiu, a accesat unul dintre cele mai bogate zacaminte de gaze naturale ale lumii din acea perioada.

        Anul 1910 marcheaza prima intentie din Europa de transport a gazelor finalizata in 1914 cu prima conducta de transport gaze naturale din Europa, de la Sarmasel la Turda pe o distanta de 55 km. Un an mai tarziu, 1915, se produce constituirea primei societati din Europa, Ungarische Erdgas Gesellschaft (UEG), avand ca obiect de activitati exclusiv explorarea, forarea, exploatarea, transportarea si distribuirea gazelor naturale din bazinul Transilvan.      

     In 1925 s-a fondat Societatea Nationala de Gaz Metan,“ Sonametan” care va prelua activele UEG in anii urmatori. 1928 include in premiera europeana finalizarea montarii statiei de comprimare a gazelor la Sarmasel, dotata cu 3 motocompresoare orizontale Ingersol Rand.

In anul 1933 se realizeaza la Sarmasel prima prospectiune gravimetrica din Romania pe o structura de gaze;   

Primul depozit de inmagazinare a gazelor naturale din Romania s-a cladit in 1958, la Ilimbav, jud.Sibiu

Romania devine prima tara din Europa in care se construieste, in 1965, pe traseul unei conducte magistrale, o statie de comprimare gaze;

        In anul 1969 Romania detine locul IV in lume in ceea ce priveste productia de gaze cu un procent de 2,54% din productia mondiala;

        In anul 1974 se introduce in functiune  conducta de gaze ce tranziteaza teritoriul Romaniei pentru transportul gazelor in Bulgaria.                                                                

        In 1978, Romania incepe importul de gaze din URSS.                                                           

        In 1996, are loc semnarea Conventiei intre Romania si Federatia Rusa, pentru dezvoltarea unor noi puncte de import, cresterea cantitatii de gaze importate si a capacitatii de tranzit a gazelor pe teritoriul Romaniei, pentru Turcia, Grecia si alte tari din Balcani.   

       Noile tehnologii au dus la o dezvoltare fireasca a industriei, in 2009 implinindu-se 100 de ani de exploatare  a gazelor naturale in Romania.